Information om BHRF

Forum SÅF Forum Information om BHRF

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5185
  Sven Jönsson
  Deltagare

   Info från Båthistoriska Riksförbundet.
   En paraplyorganisation för bevarande av det maritima kulturarvet.
   BHRF-nytt maj 2022
   BHRF är en paraplyorganisation som driver frågor som gäller bevarande av det kulturarv som båtar och båtkultur utgör.
   Transporthistoriskt Nätverk arbetar för stärkt bevaranderätt för det rörliga kulturarvet. BHRF är en av de 10 riksorganisationer som ingår i nätverket. En aktuell fråga för Transporthistoriskt Nätverk är att göra frågan om bevaranderätt av rörligt kulturarvet (exempelvis båtar) synlig i debatten inför riksdagsvalet.
   Almedalen I år ska BHRF i samarbete med Transporthistoriskt Nätverk delta i opinionsarbetet under Almedalsveckan. Där kommer THN ha en plats vid hamnen med information till allmänhet och beslutsfattare. Panelsamtal med debatt kring bevaranderätten av det rörliga kulturarvet planeras.
   Bottenfärger, vilka färger som får användas och hur våra båtars bottnar ska behandlas är en fråga som engagerar många träbåtsägare. BHRF bevakar frågan, bland annat i samarbete med Svenska Båtunionen och berörda aktörer.
   Vad vill du att BHRF ska arbeta med? Tanken med ett riksförbund som BHRF är att driva frågor som är i medlemsorganisationernas intresse. Som medlemsorganisation går det bra att kontakta styrelsen för att föreslå vad BHRF ska arbeta med.
   Medlemsrekrytering I skrivande stund har BHRF 17 medlemsföreningar, och det är ett antal som styrelsen anser bör kunna utökas väsentligt. Tipsa gärna andra organisationer om att gå med i BHRF för att gemensamt driva frågor som är viktiga för vårt flytande kulturarv.
   Immateriellt kulturarv. I december blev ”Nordiska klinkbåtstraditioner” upptagna på UNESCOS representativa lista över immateriella kulturarv. Inskrivningen avser byggande, rodd och segling av det vi i Sverige kallar allmogebåtar. Att båtkulturuppmärksammas bidrar till att göra båtar och båtliv till en del av det etablerade kulturarvet. BHRF deltar i den nordiska styrgruppen för Nordiska Klinkbåtstraditioner. Det finns många andra immateriella kulturarv inom BHRF, inte minst den starka svenska båtklubbstraditionen.
   Båtvårdsläger I sommar arrangerar en av våra medlemsföreningar, MYS, ett båtvårdsläger med inspiration av byggnadsvårdföreningens etablerade koncept för byggnadsvård. Det blev fulltecknat redan första dagen för anmälan!
   Övergivna båtar Facebookgruppen “Jag räddade ett ödehus” har 31 000 medlemmar. Det finns även intresse för att rädda övergivna båtar. BHRF har tagit fram ett material som enkelt förklarar de juridiska reglerna för dig som vill rädda en övergiven båt. Se BHRF:s hemsida.
   Hemsida och Facebooksida Arbetet har inletts för att se över och uppdatera förbundets hemsida. Vi återkommer så snart den nya sidan är igång.BHRF:s styrelse efter årsmötet 2022
   Fredrik Leijonhufvud, ordförande(nyval)
   Rutger Palmstierna, vice ordförande
   Pelle Brandt, sekreterare
   Sven Jönsson, Förbundsekonom
   Rolf Bernström, ledamot
   Ilona Orgmetz, ledamot (nyval)
   Martin Prieto Beaulieu, ledamot
   Eva Karlsson-Nordlöf, ledamot
   Anne Sofie Eriksson, Ledamot (nyval)
   Stort tack till de avgående styrelseledamöterna Lars Pipping och Lars Östervall samt framför allt avgående ordförande Gunnar Carlsson som gjort betydande insatser för BHRF.
   Några kommande evenemang:
   27-29 maj Veteranbåtsfestival, Wasahamnen, Stockholm. http://www.veteranbaten.se
   18 juni Postrodden över Ålands hav med firande av UNESCO-inskrivningen. http://www.sjofartsmuseet.se
   3-7 juli Politikerveckan i Almedalen
   20-23 juli Classic boat meet och Hasselörodden, Västervik. http://www.classicboatmeet.se
   Hemsida bhrf.se
   Kontakt styrelsen@bhrf.se
   BHRF c/o Pelle Brandt, Alvägen 63, 182 48 Enebyberg

  Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.