Spara ångpannan

Forum SÅF Forum Spara ångpannan

 • Detta ämne har 1 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 4 år sedan av Fam Jens Pettersson.
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #3289
  Sven Jönsson
  Deltagare

   Som de flesta vet så skall en ångpanna som inte är i bruk för tillfället antingen vara toppfylld eller tömd och torkad. Om det beräknas vara en vecka till nästa körning så är toppfyllning det lämpligaste. Det kan ta en bra stund efter körning att vänta så att man kan toppfylla helt. Vi har ibland diskuterat en lämplig anordning med en tank över vattennivån i pannan som kan toppfylla pannan när den kallnat och trycket sjunker så det blir undertryck. Då skall vatten (helst med låg syrehalt) från rinna ner och fylla pannan. Är det någon som klurat ut och provat någon sådan anordning. Det var en artikel om principen i senaste tidningen Funnel från engelska ångbåtsföreningen.

   #3311
   Fam Jens Pettersson
   Deltagare

    Kunde man ta del av artikeln från “Funnel”, vore det fint.

    Skulle man kunna använda sulfit, som tidigare var vanligt och fortfarande används? Om man lät panna stumfyllas med sulfitdoserat vatten blev ju verkan bättre.

    Vissa tanniner, som används som pannstensmedel, är också syreförbrukande. Om man stumfyllde med vatten doserat med rätt sorts tanniner, åstadkom man samtidigt en viss effekt mot pannsten.

   Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
   • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.